Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam

 

Vücudumuzda doğal bir denge hâli mevcuttur. Bu doğal denge hâlinin korunması sağlıklı olmak anlamına gelir. Bununla beraber vücudumuzda sağlığımızı korumakla görevli bazı sistem ve yapılar vardır. Bu sistem ve yapılar sağlığı olumsuz etkileyen faktörlere karşı koruma görevini yerine getirir. Fakat bu durum sağlıklı olmak için yeterli değildir. Her insanın kendisi için bilinçli olarak ayrıca gayret göstermesi gerekir. Ne derler bilirsiniz: "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur." Peki hiç düşündünüz mü sağlam bir vücuda nasıl sahip olunur? İşte bu konuda size bazı önerilerimiz var:

1.       Sağlıklı Beslen

Süt ve süt ürünleri grubu, et, yumurta kuru baklagiller grubu, ekmek ve tahıl grubu, sebze ve meyve grubundaki gıdalardan yeterli ve dengeli miktarda almak bizim sağlıklı beslendiğimizi gösterir. Yetersiz veya dengesiz beslenmek sağlığı olumsuz etkiler.

Nedir Bu Güvenli Gıda?

► Fastfood ve abur cubur tüketmeyin.

► Ürünlerin son kullanma tarihine dikkat edin.

► Seyyar satıcılardan açıkta satılan ürünleri almayın.

► Yiyeceklerin taze olmasına özen gösterin.

► Doğal besinleri tercih edin.

► Katkı maddesi, renklendirici içeren gıdalardan uzak durun.

2.       Kişisel Hijyene Özen Gösterin

Sağlığı olumsuz etkileyecek ortamlardan korunmak için yapılan uygulamalar ve alınan tedbirlerin tamamına hijyen denir. Kişisel hijyen ise kişinin kendi sağlığını devam ettirmek ve bozmamak için uyguladığı kişisel bakım işlemleridir. Kişisel bakım, temizlik ve hijyen sağlıklı kalmak için en önemli koşuldur. Temiz insan, mikroplardan ve zararlı maddelerden arındığı için özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı korunaklıdır.

3.       Bedenimiz Gibi Çevremiz de Temiz Olsun

Sağlığımızı korumak için bedenimize özen gösterdiğimiz gibi, yaşadığımız yerlere de özen göstermemiz gerekir. Evimiz, okulumuz ve dünyamız yaşadığımız ve sağlığımızı doğrudan etkileyen yerlerdir.

4.       Hareketli Olun, Spor Yapın

Gündelik yaşam içinde herkes az ya da çok fiziksel aktivitede bulunur ve enerji harcar. Ancak beslenme ile aldığımız enerji gün içinde harcanandan fazlaysa bu fazla enerji vücut tarafından yağa dönüştürülerek depolanır. Bu yağ deposu da aşırı kiloya ve çeşitli hastalıklara davetiye çıkarır. Oysa düzenli fiziksel aktivite ve egzersizin sağlıklı yaşamaya doğrudan ve dolaylı birçok katkısı vardır.

5.       Uykunuza Dikkat Edin

Sağlıklı bir hayat için uyku, yemek-içmek kadar önemli bir ihtiyaçtır. Uyku sayesinde bedenimiz dinlenir, zihnimiz yenilenir. Organlarımız yenilenip kendini tamir eder. Çocuklar yeterli süre uyursa sağlıklı büyürler; gençler, orta yaşlılar ve yaşlılar uykuyla sağlıklarını korurlar. Çocuklar için uyku süresi 10-12 saattir. Her gün aynı saatlerde yatağa girip aynı saatlerde kalkmak en güzelidir. Erken yatıp erken kalkmak bedenin dinç olmasını sağlar. Uykunun bize fayda vermesi için karanlıkta uyumak gerekir.

6.       Giyiminize Dikkat Edin

Giysilerimiz hava, toz, ısı, ışık gibi dış etkenlerin vücudumuza zarar vermesini engeller. Giyinmenin temel amacı vücudu bu dış etmenlerden korumaktır. Kıyafet seçerken bu amaç göz ardı edilmemeli, şıklıktan önce sağlık gözetilmelidir.

7.       Doktorunuzu Sevin

Çocukların ve gençlerin birçoğu doktorlardan korkar. Çünkü doktorları iğne yapan, aşı yapan, ilaç veren, dişlerini çeken, ameliyat yapan ve canlarını acıtan biri olarak tanımışlardır. Halbuki doktorlar canımızı acıtmak için değil, canımıza can katmak için uğraşırlar. Bunu yaparken de, bazen hoşumuza gitmeyen ağrı ve sızılar ortaya çıkmasına sebep olurlar. Fakat bilmek gerekir ki, günümüzde artık teknoloji çok geliştiği için birçok doktor, tedavisini ağrısız ve sızısız yapmaktadır. Doktorun tedavisindeki ufak ağrılardan kaçanlar sonraları çok daha fazla acı çekerler.

8.       Teknolojinin Zararlarından Kendinizi Koruyun

https://ortaokul.tbm.org.tr/Saglikli-Yasam

 

 

11.10.2022 605

13-10-2022