Meslek Seçimi

Meslek Seçimi

Meslek seçimi bireylerin hayatında çok önemli yeri olan bir karar evresidir. Bu yazımızda meslek seçimi yaparken dikkat etmemiz gerekenleri birlikte inceleyeceğiz.

30.04.2024 22

Meslek seçiminin sağlıklı bir şekilde yapılması bireylerin hayatını değiştirmekte ve şekillendirmektedir. Bu yönüyle üzerinde önemle durulması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Meslek seçim sürecinde önemli rol oynayan üç temel unsur bulunmaktadır: Yetenek, ilgi ve değerler. Bireyin seçeceği meslek bireyin yetenek, ilgi ve değerleriyle uyuşursa birey yapacağı işten yüksek olasılıkla memnuniyet duymakta ve doyum sağlamaktadır. Bu nedenle bireylerin kendi yeteneklerine uygun, ilgisini çeken ve değerleriyle uyumlu meslekleri seçmeleri büyük önem taşımaktadır. 

YETENEK

Bireyin bir şeyi öğrenebilme ve yapabilme becerisidir. Genel anlamda genetik temellidir ancak çevresel koşulların etkisiyle de geliştirilebilir. İnsanın zekasının 8 temel yetenek alanından oluştuğu ifade edilebilir:

1. Sözel-Dilsel Zeka

2. Mantıksal-Matematiksel Zeka

3. Müziksel Zeka

4. İçsel (kişisel) Zeka

5. Görsel-Bedensel Zeka

6. Kişilerarası Zeka

7. Doğa Zekası

8. Uzamsal Zeka

İLGİ

Bireyin bir faaliyetten hoşlanma ve haz alma, o faaliyeti sevip sevmeme derecesidir. Bireylerin belli faaliyet alanlarından seçtiği ve bunu yaparken keyif aldığı faaliyetler genellikle onun ilgisini çeken ve severek yaptığı faaliyetlerdir (Masa başında çalışma, hareketli bir yaşamı sevme, fen ya da sosyal bilimlere ilgi duyma, mekanik faaliyetler yapmaktan hoşlanma, ticareti sevme, güzel sanatlar ve müzikle uğraşmaktan zevk alma, doğayla ve hayvanlarla vakit geçirmeyi sevme, insanlara yardım etmekten hoşlanma vb.)

MESLEKİ DEĞERLER

Mesleği birey için değerli kılan özellikler olarak tanımlanmaktadır (Ekonomik kazanç, saygınlık ve statü, sosyal güvence, güvenlik, çalışma saatleri, meslekte ilerleme vb.) 

Yetenek, ilgi ve değerlerini tanıyan ve bunlara uygun bir meslek seçen bireylerin iş yaşamında mutlu bireyler oldukları ve çalıştıkları işten doyum aldıkları görülmektedir. Bu nedenle meslek seçiminde bireylerin yetenek, ilgi ve değerlerini tanıması ve bunlara uygun meslekler seçmeleri oldukça önemlidir.

Meslek seçimi konusunda ihtiyacınız olduğunda Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisinden destek alabilirsiniz.

30-04-202430-04-2024