AKRAN ZORBALIĞI

Hemen hemen tüm bireylerin yaşamlarının belirli bir döneminde karşılaştığı akran zorbalığı kavramını ve bununla nasıl başedilbileceğini hep birlikte inceleyelim.

28.02.2023 280

AKRAN ZORBALIĞI NEDİR?

ZORBALIK;

Güç eşitliğinin olmadığı, süreklilik gösteren, zarar verici veya rahatsız edici saldırgan davranışlardır.

AKRAN ZORBALIĞI;

Bu saldırgan davranışların bir ya da daha fazla öğrenci tarafından, tekrarlayan şekilde bir öğrenciye yönelik yapılmasıdır.

Fiziksel zorbalık;

Vurma, tekme atma, kendisine ait olmayan eşyalara zarar verme, saç çekme, haraç kesme gibi davranışların bir ya da daha fazla öğrenci tarafından başka bir öğrenciye sürekli olarak uygulanmasıdır.

Sözel zorbalık;

Alay etme, küfür etme, hakaret etme, aşağılama, itici sözler söyleme, tehdit etme gibi davranışların bir ya da daha fazla öğrenci tarafından başka bir öğrenciye sürekli olarak uygulanmasıdır.

Sosyal zorbalık;

Yokmuş gibi davranma, dışlama, dedikodu yapma, utandırma, ayrımcılık yapma, oyunlara almama gibi davranışların bir ya da daha fazla öğrenci tarafından başka bir öğrenciye sürekli olarak uygulanmasıdır.

Siber zorbalık;

Kötü yorum yazma, virüslü mailler gönderme,  sosyal medya şifresini çalma, izinsiz arkadaşlarının fotoğraf ya da bilgilerini yayınlanma gibi davranışların bir ya da daha fazla öğrenci tarafından başka bir öğrenciye sürekli olarak uygulanmasıdır.

AKRAN ZORBALIĞINDA 3 ROL

ZORBA

Kendisinden daha güçsüz arkadaşlarına zorbaca davranışlar sergileyen kişilere zorba denir.

İZLEYİCİ

Zorbalık olayına şahit olan kişilere izleyici denir.

KURBAN (MAĞDUR)

Zorba tarafından fiziksel, sözel, sosyal ya da siber zorbalığa maruz kalan kişilere kurban ya da mağdur denir.

ZORBALIĞIN EN SIK YAŞANDIĞI YERLER

Okul Bahçesi-Koridorlar-Tuvaletler-Okul Kantini-Sınıf içi (teneffüslerde)

ZORBALIĞA MARUZ KALIRSAK NE YAPMALIYIZ?

YÜKSEK SES

«HAYIR» diye bağırarak uzaklaş

GİZLEME

Bu davranışları gizleyerek zorbaya yardımcı olma

YARDIM İSTE

Güvendiğin bir yetişkinden yardım iste

MÜCADELE ET

Zorbalık durumunda neler yapılabileceğini tüm arkadaşlarına anlat, zorbalıkla mücadele et!

28-02-2023