2024 LGS

Liselere yerleştirmede temel olarak 2 sistem kullanılır.

1.Merkezi Yerleştirme (Sınavla öğrenci alan okullar)

2.Yerel Yerleştirme (İkamet adresine göre öğrenci alan okullar)

MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her sene sınavla öğrenci alacak okullar belirlenir ve kontenjanları kamuoyuna açıklanır. Bu okullara öğrenci yerleştirmek için MEB, her sene Haziran ayında merkezi bir sınav yapar. (LGS)

Bu sınava girmek zorunlu değildir.

Merkezi yerleştirme sisteminde öncelikle öğrencilerin sınav puanlarına bakılır ve puanı yüksek olan öğrenci önce yerleştirilir.

Merkezi sınavda (LGS) sorular 8.sınıf konularından oluşmaktadır. Ve bu sınav 2 oturumdan oluşmaktadır.

1.      Sözel Bölüm

Türkçe (20 soru)

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (10 soru)

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (10 soru)

Yabancı Dil (10 soru)

Toplam: 75 dakika - 50 soru

2.      Sayısal Bölüm

Matematik (20 soru)

Fen Bilimleri (20 soru)

Toplam: 80 dakika – 40 soru

YEREL YERLEŞTİRME SİSTEMİ

Yerel yerleştirme sistemine göre öğrenciler, ikamet adreslerine göre okullara yerleştirilirler. İkamet adresinde eşitlik bozulmazsa yani iki öğrenci de kayıt alanında ise, OBP'si yüksek olan öğrenci okula yerleştirilir. Eşitlik devam ederse 8.sınıf özürsüz devamsızlık gün sayısına, eşitlik yine bozulmazsa sırasıyla 8, 7, 6.sınıf Yılsonu Başarı Puanlarına bakılır. 8.Sınıf not ortalamamızı yükseltmek için derslerimizi düzenli takip etmeli, ödev/projelerimizi özenerek yapmalı ve ders notlarımızı olabildiğince yüksek tutmalıyız.

YETENEK SINAVI İLE ALAN OKULLAR

Resim alanı, müzik alanı, tiyatro alanı, Türk sanat müziği, Türk halk müziği, spor alanı gibi yetenek alanlarına ilişkin eğitim veren güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ve bazı Anadolu imam hatip liselerine yapılan yerleştirme sistemidir. Merkezi sınavdan (LGS) sonra sınav başvuruları başlar ve okulların kendisi tarafından yetenek sınavları yapılır.

NASIL HAZIRLANMALIYIZ?

Öncelikle kendimize bir hedef belirlemeliyiz. (HEDEF)

Hedefimize ulaşmak için neler yapmamız gerektiğini tespit edip, bunları planlı şekilde uygulamalıyız. (PLAN)

Odaklanmamızı zorlaştıracak telefon, oyun, dizi vb. şeylerle aramıza mesafe koymalıyız. (ODAKLAN)