Modern Çağda Yeni Neslin Duygu, Düşünce ve Davranışlarını Anlamak

Günümüz çağında her şeyin değiştiği gibi kuşakların da değişimi yadsınamaz bir gerçek olarak ortaya çıkmıştır. Z kuşağı olarak tanımlanan 2000 yılı sonrası doğan çocuklar ve gençler de bu değişimi haliyle yaşamaktadırlar. Bu noktada onların duygu, düşünce ve davranışlarının hem yetişkinler hem de akranları tarafından anlaşılabilmesi, onlar için çok değerli ve önemlidir. Bu sebeple okulumuzda 6. sınıf öğrencilerinin duygularını anlayabilme ve onları yönetebilme becerilerini geliştirmek için "Nasıl Söylesem Ki" adlı etkinlik gerçekleştirildi. Bu etkinlikteki temel amaç öğrencilerin duygularını uygun biçimde ifade etme alışkanlığı kazanmalarıydı. Çalışmada, öğrencilere dokuz temel olay verildi. Bu olaylarda neler hissettiklerini tanımlamaları ve hissettikleri duyguları nasıl ifade edebileceklerini yazmaları istendi. Gönüllü öğrenciler duygularını ifade ettikten sonra isteyen öğrencilerin kendince daha uygun olan ifade etme biçimini arkadaşlarına iletmeleri sağlandı. Öğrenciler arasında etkileşim artırılarak duygu ve düşüncelerin ifade biçiminin nasıl olması gerektiği hakkında tartışma ortamı oluşturuldu. Tartışma sorularının ardından şu açıklama ile etkinlik sonlandırıldı: "Hayatımız boyunca sayısını bilmediğimiz duygular yaşarız. Olay ne olursa olsun, hissettiğimiz tüm duygular ile düşünceler kabul edilebilir ve normaldir. Asıl önemli olan şey hangi duyguyu yaşarsak yaşayalım ya da hangi fikri düşünürsek düşünelim bunu kendimize ve çevremize zarar vermeyecek, sorunlara yol açmayacak şekilde ifade etmemizdir".

25.03.2022 1573

25-03-202225-03-202225-03-202225-03-202225-03-202225-03-202225-03-202225-03-2022